Η θεραπεία και ο Mozart

 

«Η θεραπεία μας δεν παραγράφει την προσωπικότητα του ατόμου ούτε την πολυπαραγοντικότητα της γένεσης των προβλημάτων. Η μέθοδος Tomatis δεν υπόσχεται ούτε επαγγελματική ούτε προσωπική επιτυχία. Υπόσχεται όμως την κατά το δυνατόν διόρθωση των ακουστικών δυσλειτουργιών άρα την καλύτερη τροφοδότηση του εγκεφάλου, ένα καλύτερα δομημένο και γερό νευρικό σύστημα, καλή κριτική ικανότητα και αντίληψη, μεγαλύτερη σαφήνεια στη σκέψη και στο λόγο, καλό ύπνο και αυτογνωσία, δηλαδή καλύτερη αντίληψη του εαυτού, των επιθυμιών και των πράξεών μας.»

Η θεραπεία γίνεται με την παρέμβαση ενός ηλεκτρονικού αυτιού, ενός «προσομοιωτή ακρόασης» που λειτουργεί ως ιδανικό ανθρώπινο αυτί.

Με ειδικά επεξεργασμένους ήχους μουσικής Mozart, Γρηγοριανών ύμνων, της φωνή μας και της φωνής της μητέρας μας, εκγυμνάζεται το αυτί ώστε να αναστρέψει τις νευροαισθητηριακές άμυνες και να αποκαταστήσει την επιλεκτική ακρόαση. Οι συνθέσεις του Mozart θεωρούνται θεραπευτικές γιατί είναι μοναδικές στην αναπαραγωγή τόσο υψηλών συχνοτήτων. Το σύνηθες πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις κύκλους και διαρκεί έξι μήνες.

 


      Οι διάσημοι ‘φίλοι’ του Τοματίς

Η Μαρία Κάλλας, ο Μπενιαμίνο Τζίλι, ο Ζεράρ Ντεπαρτιέ, η Ελευθερία Αρβανιτάκη ξόδεψαν πολλές ώρες κάνοντας το πρόγραμμα Tomatis. Ο Ντεπαρτιέ μάλιστα που είχε πολύ κακή άρθρωση και τραύλιζε ήταν πολύ ευγνώμων στον Tomatis που θεωρούσε ότι του χάρισε την καριέρα του. Το πρόγραμμα λέγεται «το αυτί και η φωνή».